Pieczona brukselka

0 (0 ocen)

Brukselka jest smaczna jako dodatek do obiadu, ale również może być samodzielnym daniem, np pieczona z ziemniakami i boczkiem :)

Składniki:



  • 1 kg brukselki
    300g boczku wędzonego
    1 kg ziemniaków
    przyprawa do ziemniaków
    sól

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona brukselka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę oczyścić ściągając dwa listki z wierzchu. Naciąć na głąbie każdej krzyżyk i blanszować przez 4min w osolonym wrzątku. Ziemniaki pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Wymieszać z przyprawą do ziemniaków i solą. Chwilę podsmażyć na patelni, aż zmiękną. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Na ziemniakach rozłożyć brukselkę. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na patelni i obsypać brukselkę razem z tłuszczem jaki się wytopił. Piec z przykryciem ok 40min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Brukselka Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować