Znakomita na ciepło - do obiadu i na zimno - do chleba zamiast wędliny.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Na keksówkę o wymiarach dna 20cmx8cm:
80 dag mielonej łopatki wieprzowej
2 jajka
1 cebula
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
1 czubata łyżeczka czubrycy zielonej lub ziół prowansalskich
tłuszcz i tarta bułka do formy
Pieczeń z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wlewamy ok. pół szklanki ciepłej wody i wsypujemy bułkę tartą mieszając. Odstawiamy do napęcznienia.
2.Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
3.Do mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulę i czosnek, jajka i czubrycę. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie wyrabiamy.
4.Masę mięsną przekładamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Jeśli używamy foremki silikonowej, nie trzeba jej smarować. Pieczemy w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem ok. 60 minut.
Komentarze