Pieczeń z mięsa mielonego

4.92 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Znakomita na ciepło - do obiadu i na zimno - do chleba zamiast wędliny.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na keksówkę o wymiarach dna 20cmx8cm:
    80 dag mielonej łopatki wieprzowej
    2 jajka
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    3-4 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz
    1 czubata łyżeczka czubrycy zielonej lub ziół prowansalskich
    tłuszcz i tarta bułka do formy
Wystaw ocenę:

4.92 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Wędliny

Pieczeń z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlewamy ok. pół szklanki ciepłej wody i wsypujemy bułkę tartą mieszając. Odstawiamy do napęcznienia.
  • 2. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 3. Do mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulę i czosnek, jajka i czubrycę. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie wyrabiamy.
  • 4. Masę mięsną przekładamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Jeśli używamy foremki silikonowej, nie trzeba jej smarować. Pieczemy w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem ok. 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czubryca Mięso Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować