Pieczeń Rzymska

4.5 (168 ocen)

  • 45 min

Typowa a może jednak nie typowa Pieczeń Rzymska. Dodaj do niej co chcesz aby po przekrojeniu uzyskać ładny efekt.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg chudego surowego boczku
    1 kg łopatki lub karczku lub mięsa mielonego
    2 jajka
    1 cebula
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Kanapki

Pieczeń rzymska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i mięso mielimy wraz z cebulą.
    Do zmielonego mięsa dodajemy jajka i doprawiamy do smaku pieprzem ,sola i gałką.
    Gotową masę wkładamy do keksów-ki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
    Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach.

Porady

Jak widać na zdjęciach do środka można powkładać rożne dodatki jak gotowane na twardo jajka, ogórka, marchewkę i stworzyć z nich ciekawe wzorki. Cebulę można podsmażyć na odrobinie masła i potem zemleć, doda to pieczeni słodkawego smaku. Można dodać do masy również odrobinę majeranku lub rozmarynu. Na wierzch możemy położyć plastry boczku aby podczas pieczenia nasza pieczeń nie wyschła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować