Pieczeń mięsno-ziemniaczana w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy , myjemy , ścieramy ta tarce o dużych oczkach , dodajemy mięso , pokrojone drobno 2-3 liście kapusty oraz przyprawy.
Smażymy do zarumienienia na wolnym ogniu co chwila mieszając ( by nie zrobił się placek ziemniaczany)
Chwilkę przed końcem smażenia dodajemy zawartość puszki z pomidorami oraz pokrojone drobno suszone pomidory-mieszamy.
2.Zawartość patelni przekładamy do miski-zostawiamy do przestudzenia.
3.Liście z kapusty odrywamy , gotujemy do zmięknięcia
4.Do przestudzonych składników dodajemy mąkę , bułkę tartą oraz jajko rozkłócone ze śmietanką , wyrabiamy rękoma zwartą masę
5.Przygotowujemy keksówkę lub inne małe naczynie żaroodporne , wykładamy je połową ugotowanych liści , do środka wkładamy ściśle masę mięsno-ziemniaczaną , całość przykrywamy resztą liści.
Piekarnik rozgrzewamy do 180st. pieczemy przez 30 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.
6.Gotową pieczeń przekładamy na talerz , kroimy w cienkie lub grube plastry ( Jest zwarta , bardzo borze da się kroić) Podajemy na zimno lub ciepło z dodatkiem ulubionego sosu lub z sałatką.
Komentarze