Pieczeń mięsno-chlebowa

4.49 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie smaczne, łatwe i podzielne. Mięso z chlebem na ciepło. Może być daniem obiadowym, jak i przystawką. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 500 g wieprzowiny - 5 kotletów karkówki
    duża czerwona cebula
    6 kromek chleba razowego wieloziarnistego
    domowy smalec ze skwarkami do smarowania chleba
    2 łyżki majonezu
    2 łyżeczki musztardy francuskiej
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Pieczeń mięsno-chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w talarki. Każdą kromkę chleba posmarować smalcem i ułożyć po krążku, albo więcej cebuli. Kotlety oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Po jednej stronie posmarować majonezem pomieszanym z musztardą.
    Na dużym kawałku foli aluminiowej poukładać na sztorc, na przemian chleb z cebulą i mięso. Pierwszą i ostatnią warstwą powinien być chleb. Dokładnie zawinąć folię, tak żeby łączenie było na górze. Zrobić zgrabny pakiecik. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do lodówki na noc.
    Następnego dnia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po godzinie rozchylić folie i jeszcze dopiec ok. 10-15 min.
    Podać z np. sałatką z pekinki, albo sałatką z kiszonej kapusty. Smacznego.

Porady

Sałatka z pekinki będzie dopełnieniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować