Piankowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto wykonujemy na tortownicy o średnicy 25cm
BISZKOPT:
Ubij białka. Dodaj żółtka i obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Połącz. Ciasto wlej do wyłożonej papierem tortownicy i piec w temp 180 stopni przez ok 25min. Ostudź.
2.MASA:
Zmiksuj truskawki. Namocz żelatynę w nie całej połowie szklanki wody. Galaretkę rozpuść w pół szklanki wody i dodaj do niej namoczoną żelatynę.
Ubij kremówkę, dodaj jogurt i cukier puder. Połącz.
Dodaj mus truskawkowy i przestudzona galaretkę.
Masę włóż do lodówki na ok 10min do schłodzenia i wlej na biszkopt.
Galaretki cytrynowe rozpuść w 3/4 szklanki wody. Lekko stężone wlej na ciasto. Schłodź w lodówce do stwardnienia masy piankowej.
Komentarze