Piankowe z galaretką

4.5 (148 ocen)

  • 30 min

Pyszne, orzeźwiające ciasto z truskawkową pianką na letnie, ciepłe dni

  • 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    2 jaja
    3 łyżki cukru
    łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki krupczatki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA:
    30 dkg truskawek
    0,5 l kremówki
    duży kubek jogurtu naturalnego (400g)
    4 łyżki żelatyny
    szklanka cukru pudru
    2 takie same galaretki (u mnie cytrynowe)
    1 galaretka o smaku owoców leśnych
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka Ciasto

Piankowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cisto w tortownicy 1. Ciasto wykonujemy na tortownicy o średnicy 25cm

    BISZKOPT:
    Ubij białka. Dodaj żółtka i obie mąki z proszkiem do pieczenia.
    Połącz. Ciasto wlej do wyłożonej papierem tortownicy i piec w temp 180 stopni przez ok 25min. Ostudź.
  • mus piankowy 2. MASA:
    Zmiksuj truskawki. Namocz żelatynę w nie całej połowie szklanki wody. Galaretkę rozpuść w pół szklanki wody i dodaj do niej namoczoną żelatynę.
    Ubij kremówkę, dodaj jogurt i cukier puder. Połącz.
    Dodaj mus truskawkowy i przestudzona galaretkę.
    Masę włóż do lodówki na ok 10min do schłodzenia i wlej na biszkopt.
    Galaretki cytrynowe rozpuść w 3/4 szklanki wody. Lekko stężone wlej na ciasto. Schłodź w lodówce do stwardnienia masy piankowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować