Ciasto piankowe z truskawkami

  • wyświetlono: 863 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

To ciasto to jedna wielka słodka pianka, jest lekkie i puszyste - idealne na lato. Znika z foremki w mgnieniu oka. Zamiast galaretek truskawkowych możemy użyć innych np. zielonej i żółtej, które fajnie będą komponowały się z truskawkami.

Malinka5

Składniki

• BISZKOPT:
• 4 jajka,
• 1 szklanka mąki,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 4 łyżki oleju,
• 2/3 szklanki cukru,
• KREM PIANKOWY:
• 500g mleka skondensowanego niesłodzonego – 7,5%,
• 5 łyżek cukru pudru (do smaku),
• 2 galaretki truskawkowe,
• DODATKOWO:
• 300g truskawek,
• 1 galaretka truskawkowa,

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto piankowe z truskawkami

  • Ciasto piankowe z truskawkami1. BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, mieszaj na najmniejszych obrotach miksera. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wymieszaj łyżką do połączenia składników (nie dłużej). Formę 23x28cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli biszkopt zacznie się spiekać to przykryj go folią. Po wystudzeniu biszkopt przekrój na 2 blaty.
  • Ciasto piankowe z truskawkami2. KREM PIANKOWY: Galaretki rozpuść w 2 szklankach gorącej wody, odstaw do całkowitego wystudzenia. Mleko skondensowane mocno schłodź. Wlej je do dużej miski i miksuj na dużych obrotach miksera aż uzyskasz puszystą masę. Mleko zwiększy objętość. Dodaj cukier puder, chwilę wymieszaj.
  • Ciasto piankowe z truskawkami3. Następnie wlewaj krzepnącą galaretkę (lub płynną lecz bardzo zimną), zmiksuj. Gotowy krem wylej na biszkopt, wyrównaj. Następnie przykryj drugim biszkoptem.
  • Ciasto piankowe z truskawkami4. Na cieście ułóż przepołowione truskawki.
  • Ciasto piankowe z truskawkami5. 1 galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody. Galaretkę ostudź. A gdy tylko zacznie krzepnięć ubij ją trzepaczką przez chwilę, aby uzyskać pianę. Wylej galaretkę na truskawki i dostaw ciasto na min. 1 godzinę do lodówki – do stężenia galaretki, smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciTruskawkibiszkoptpiankaCiasto z truskawkamilekkie ciastotanie ciastodeser z truskawkamiLETNIE CIASTObabcine ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto grysikowe z truskawkami

Dodane przez: kasiunia

Ciasto grysikowe z truskawkami

Ciasto z kaszy manny z truskawkami...

Piankowy sernik z polewą czekoladową.

Dodane przez: bienpyt

Piankowy sernik z polewą czekoladową

Bardzo delikatny serniczek-pianka....

Babka piankowa z serem

Dodane przez: bienpyt

Babka piankowa z serem

Idealny sposób na wykorzystanie...

image-1lspge7

Dodane przez: jmjustys24

Ciasto z truskawkami

To ciasto będzie u mnie gościło...

delikstnis biszkoptowy z masa piankowo-śmietankową

Dodane przez: Bożena Z.

Biszkoptowy delikatniś piankowo-śmietankowy...

Ciasto to powstało z mysla...

image-03lw9nh

Dodane przez: pm135

Ciasto „Pomarańczowiec z truskawkami”

Wspólny duet truskawek i pomarańczy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE