Domowe pesto z bazylii

4.5 (145 ocen)

Nie ma to jak domowej roboty pesto. W skrócie ''wiem co jem''

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych listków bazylii (dobrze uciśniętych)
    100-150 mil oliwy z oliwek
    sól
    3-4 ząbki czosnku
    30 g orzechów włoskich
    1 łyżka tartego parmezanu
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pesto

Domowe pesto z bazylii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe pesto bazyliowe 1. Listki bazylii, orzechy oraz czosnek włożyć do malaksera i miksować na małych obrotach. Gdy składniki się zaczną łączyć i zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę.
  • Domowe pesto bazyliowe 2. Gotowe pesto doprawić do smaku solą i wymieszać z parmezanem. Przełożyć do słoiczka, na wierzch dodać łyżeczkę oliwy (by nie traciło koloru i nie zasychało) szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce kilka dni. Można również zamrozić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować