Makaron z sosem mięsno-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wymyślony na szybko sos do makaronu

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki lub szynki wieprzowej
    ok. 1 kg pomidorów
    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1/2 cukinii
    przyprawy:
    papryka słodka, suszona papryka chili, słodka wędzona papryka
    jałowiec mielony
    pieprz, sól, przyprawa Małgośka
    ziele angielskie, liść laurowy
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos mięsny Dania z makaronem

Makaron z sosem mięsno-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obsypać przyprawami i odstawić na noc do lodówki.
    Cebulę posiekać i wrzucić do rozgrzanego rondla i zeszklić, dodać mięso. Smażyć 10-15 minut, zalać wrzątkiem i winem, dodać obrane i pokrojone pomidory, wydrążoną i startą cukinię, wrzucić listek laurowy i dwa ziela angielskie i dusić aż mięso zmięknie. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1/3 szklanki wody, przyprawić do smaku.
    Makaron ugotować al dente i wymieszać z sosem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Pomidor Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować