Pęczetto z zielonymi warzywami

4.5 (143 ocen)

  • 20 min

Pęczetto to danie z kaszą pęczak. Pożywne, zdrowe i bardzo smaczne. Polecam.

  • 20 min

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
    1 średnia cebula
    1/4 pora
    1 łyżka oleju
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    1 litr buliony drobiowego
    300 g piersi z kurczaka
    1/2 brokuła
    1 łodyga selera naciowego
    1/2 szklanki bobu
    100 g zielonej fasolki szparagowej
    3/4 szklanki świeżego szpinaku
    1/2 łyżki posiekanego lubczyku
    świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Pęczetto z zielonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju. Wrzucić pokrojonego drobno pora oraz posiekaną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać kaszę i wymieszać. Smażyć do czasy, aż kasza zrobi się szklista. Wlać chochelkę bulionu i dusić do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn. Podlewać stopniowo bulion.
  • 2. Brokuła podzielić na różyczki. Fasolkę pociąć na mniejsze kawałki. Warzywa razem z bobem ugotować na półtwardo w parowarze lub na parze. Bób obrać ze skórki. Pierś z kurczaka pokroić na paski.
  • 3. Kiedy kasza wchłonie 3/4 bulionu, wrzucić pierś z kurczaka oraz pokrojony seler naciowy. Dusić do miękkości. Podlać pozostałym bulionem i dodać ugotowane warzywa oraz świeży szpinak. Całość dusić jeszcze około 5 minut. Posypać posiekanym lubczykiem i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać gorące.

Porady

Do pęczetto można dodać także mrożonego lub świeżego zielonego groszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować