Bardzo smakowity pasztecik do pieczywa .Ułożony ozdobnie na półmisku może być smaczną ozdobą nawet świątecznego stołu.
Składniki:
0.30 kg. boczku świeżego
0.30 kg. skórek wieprzowych
0.50 kg. mięso drobno mielone z łopatki
0.50 kg. mięso drobno mielone z indyka
0.50 kg. wątroby wieprzowej
0.20 kg. słoniny świeżej
0.50 kg. pieczarek małych
1 szt. cebula duża
4 ząbki duże czosnku
2 jajka całe
3 łyżki bułki tartej
sól,pieprz czarny,czosnek granulowany,przyprawa do steków,majeranek do smaku,kilka listków laurowych i ziarenek ziela angielskiego,sok z cytryny .
Pasztet z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek,skórki wieprzowe umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.Wyjąć z wywaru i przestudzić. Wątrobę umyć i parzyć w gorącej wodzie około 20 min uważając by się nie gotowała,wyjąć z wody,przemyć pod bieżącą wodą i przestudzić.Następnie wszystko drobno zmielić .
Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć talarki,skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały i zrumienić na tłuszczu ze smażenia słoniny,przyprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Słoniną pokroić w drobną kostkę i wysmażyć,dodać pokrojony czosnek,cebulę i smażyć do czasu jej zeszklenia,zdjąć z patelni,przestudzić i również zmielić lub rozdrobnić blenderem. Tłuszcz zachować na patelni.
3.Do miski przełożyć wszystkie składniki,wbić jajka,wsypać bułkę tartą,przyprawić do smaku przyprawami i wyrobić gładką masę.
4.Przyciąć 3 kawałki papieru do pieczenia i na każdym ułożyć 1/3 farszu pasztetowego formując roladę.
5.Każdą owinąć papierem,końce mocno związać bawełnianą nicią.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć również papierem,wlać 1 szk.wody,ułożyć rolady.
6.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 70-75 min.Pozostawić zawinięte do całkowitego przestudzenia.
Komentarze