PASZTET Z PIECZARKAMI

4.5 (156 ocen)

Bardzo smakowity pasztecik do pieczywa .Ułożony ozdobnie na półmisku może być smaczną ozdobą nawet świątecznego stołu.

Składniki:

  • 0.30 kg. boczku świeżego
    0.30 kg. skórek wieprzowych
    0.50 kg. mięso drobno mielone z łopatki
    0.50 kg. mięso drobno mielone z indyka
    0.50 kg. wątroby wieprzowej
    0.20 kg. słoniny świeżej
    0.50 kg. pieczarek małych
    1 szt. cebula duża
    4 ząbki duże czosnku
    2 jajka całe
    3 łyżki bułki tartej

    sól,pieprz czarny,czosnek granulowany,przyprawa do steków,majeranek do smaku,kilka listków laurowych i ziarenek ziela angielskiego,sok z cytryny .
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Rolada Pasztet

Pasztet z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet z pieczarkami 1. Boczek,skórki wieprzowe umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.Wyjąć z wywaru i przestudzić. Wątrobę umyć i parzyć w gorącej wodzie około 20 min uważając by się nie gotowała,wyjąć z wody,przemyć pod bieżącą wodą i przestudzić.Następnie wszystko drobno zmielić .
    Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć talarki,skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały i zrumienić na tłuszczu ze smażenia słoniny,przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • pasztet z pieczarkami 2. Słoniną pokroić w drobną kostkę i wysmażyć,dodać pokrojony czosnek,cebulę i smażyć do czasu jej zeszklenia,zdjąć z patelni,przestudzić i również zmielić lub rozdrobnić blenderem. Tłuszcz zachować na patelni.
  • pasztet z pieczarkami 3. Do miski przełożyć wszystkie składniki,wbić jajka,wsypać bułkę tartą,przyprawić do smaku przyprawami i wyrobić gładką masę.
  • pasztet z pieczarkami 4. Przyciąć 3 kawałki papieru do pieczenia i na każdym ułożyć 1/3 farszu pasztetowego formując roladę.
  • pasztet z pieczarkami 5. Każdą owinąć papierem,końce mocno związać bawełnianą nicią.
    Blaszkę do pieczenia wyłożyć również papierem,wlać 1 szk.wody,ułożyć rolady.
  • pasztet z pieczarkami 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 70-75 min.Pozostawić zawinięte do całkowitego przestudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować