Pasztet mozaika

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Nazwę swą wziął od składników, w których możemy znaleźć mięso wieprzowe w całości i w postaci zmielonej oraz mięso drobiowe .

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI;

    400 g fileta z kurczaka
    500 g mięsa mielonego wieprzowego
    300 g łopatki wieprzowej w kawałku
    1 puszka groszku konserwowego
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 łyżki majeranku
    sól i pieprz do smaku
    cukier do smaku
    2 jajka
    1 szklanka bułki tartej
    olej do smażenia
    2 ząbki czosnku

    Bułka tarta do wysypania formy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet mozaika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty i osuszony ręcznikami papierowymi filet kroimy w drobną kosteczkę .Przekładamy go na rozgrzany olej i smażymy około 10 minut.
  • 2. Mięso z łopatki kroimy jak najdrobniej i także smażymy by było na
    półmiękkie.
  • 3. Do dużej miski przekładamy zmielone mięso wieprzowe, przestudzony filet z kurczaka i mięso z łopatki.

    Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, groszek, musztardę i koncentrat pomidorowy, bułkę tartą.

    Doprawiamy do smaku.
  • 4. Mieszamy ręką dokładnie łącząc składniki.

    Formę keksową wyłożoną folią aluminiową smarujemy margaryną lub olejem posypujemy bułką tartą .

    Wykładamy całą masę uciskając ją delikatnie.Wstawiamy do pikarnika z funkcja termoobiegu w temp.180 stopni C i pieczemy 80 - 90 minut.

    Wkładając do trubu normalnego piekarnika pieczemy pasztet w tej samej temp. i tyle samo czasu.

    Na dnie piekarnika ustawiałam garnek emaliowany z zimną wodą by pasztet nie był suchy.

    Po upieczeniu wyjmujemy studzimy.
    Dopiero po całkowitym wystudzeniu możemy go pokroić .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować