Paszteciki z grzybami i kapustą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Są przepyszne, a ciasto w nich wyśmienite.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 margaryny, 5 dag drożdży, 1/2 szklanki śmietany 12%, 2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku, szczypta soli, 1 jajko. Farsz: - 1 kg kapusty kiszonej, 1 kg pieczarek, 2 cebule, 1 jajko, 1/2 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, kucharek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z grzybami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta: Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy drożdże rozmieszane ze śmietaną, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Zagniatamy ciasto. Wykonanie farszu: Kapustę odgotować, gotować około 10 minut. Pieczarki umyć, zetrzeć na tartce o dużych oczkach i usmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Połączyć pieczarki z cebulą. Odgotowaną kapustę odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Kapustę dodajemy do pieczarek i cebuli, mieszamy. Smażymy wszystko jeszcze około 8 minut. Do farszu dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprze i kucharek, wszystko razem mieszamy. Ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm, tniemy paski o szerokości 5 cm i nakładamy łyżką farsz, zwijamy i tniemy na paszteciki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy paszteciki rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170*C.

Porady

Farsz można zrobić również z mięsem i pieczarkami lub z mięsem i kapustą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować