Paszteciki krucho-drożdżowe

4.42 (191 ocen)

Pyszna karnawałowa przystawka i nie tylko

Składniki:

  • Ciasto:
    22g świeżych drożdży
    100-125ml śmietany 21% (6 -8 łyżek)
    1 łyżeczka cukru
    500 g mąki
    1 i 1/3 łyżeczki soli
    200 g masła
    1 jajko
    3 żółtka
    Farsz:
    400g wieprzowiny
    400g kapusty kiszonej
    1marchewka
    1mała pietruszka
    2cebule
    sól, pieprz, kminek
Wystaw ocenę:

4.42 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:drożdże rozpuścic w ciepłej śmietanie z dodatkiem 1łyżeczki mąki i cukru. Gdy zaczyn zacznie rosnąć dodać do mąki, jajek i masła pokrojonego w małą kostke. Wszystko zagnieść.
    Farsz:mięso gotować do miękkości z warzywami, schłodzone zmielić z warzywami w maszynce, kapuste obgotować, odcedzić, pokroić drobno, cebule zeszklić na oleju, posolić i popieprzyć,dodać kapuste i dusić do miękkości, połączyć doprawiając do smaku solą, pieprzem i zmiażdżonym kminkiem.
    Ciasto rozwałkować cienko, zrobić rulon z farszu i zwinąć w rolade, pokroić w małe paszteciki, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec na blaszce wysypanej mąką ok20min do zrumienienia w 180*

Porady

Paszteciki świetnie smakują z czerwonym barszczem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kapusta Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować