• 20 min

Przepis ten polecam każdemu kto ma ochotę na szybki obiad. Idealnie się sprawdzi, gdy zawitają do nas niezapowiedziani goście.Do zrobienia sosu używam słonych składników - anchois, oliwki - trzeba więc uważać przy doprawianiu solą. Dodanie papryczki chili nada potrawie odrobinę ostrości.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 porcje:
    200 g makaronu spaghetti
    oliwa z oliwek
    1 ząbek czosnku - drobno posiekany
    4 fileciki anchois - pokrojone
    około 100 - 150 g czarnych oliwek pokrojonych na połówki
    1/2 papryczki chili - posiekanej, bez nasion (ja dodałam 1 małą)
    400 g (1 puszka) krojonych pomidorów- odsączonych
    według uznania - 1/2 łyżki cukru trzcinowego
    2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Spaghetti Pasty

Pasta puttanesca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku na oliwie z oliwek podsmaż czosnek i chili do momentu aż się zeszklą. Uważaj by nie przypalić czosnku ! Dodaj pomidory i duś kilka minut na małym ogniu. Następnie dodaj anchois i duś przez około 15 minut.
    Spróbuj jak smakuje sos, wedle uznania dodaj cukier.
    W międzyczasie ugotuj makaron al dente.
    Do sosu dodaj oliwki.
    Makaron odcedź i dodaj do rondelka z sosem. Wymieszaj dokładnie i wyłóż na talerze. Dodaj posiekaną pietruszkę. Delektuj się wspaniałym smakiem :) !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anchois Chili Makaron Oliwki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować