Panna cotta z sosem truskawkowym

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Panna cotta z sosem truskawkowym

  • 3 godz.

Składniki:

  • Panna cotta 5 małych filiżanek

    śmietanka 30% 1 szklanka
    mleko 1 szklanka
    cukier puder 3 kopiaste łyżki
    laska wanilii
    żelatyna 2 łyżki + woda 4 łyżki
    *1 szklanka = 270 ml

    Sos truskawkowy

    truskawki 250 g
    cukier puder 2-3 łyżki
    masło 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Panna cotta z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Żelatynę zalewam odrobiną wody i odstawiam, aż napęcznieje. Mleko i śmietanę przelewam do rondla, dodaję wyskrobane ziarenka wraz z laską wanilii. Następnie mieszam z cukrem pudrem i doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Gotuję parę minut co jakiś czas mieszając, aby śmietanka się nie przypaliła. Żelatynę podgrzewam w mikrofali parę sekund, aby się rozpuściła. Rondel odstawiam dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Śmietankę przelewam do miseczek, filiżanek lub słoiczków i odstawiam do wystygnięcia. Deser wstawiam do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Ilość żelatyny należy dopasować do konsystencji deseru w każdym razie musi utrzymać jego kształt. Aby wyjąć deser należy miseczkę zanurzyć na parę sekund w gorącej wodzie, następnie wyłożyć panna cottę na talerz do góry dnem i polać sosem. Deser warto wzbogacić sezonowymi owocami.

    Sos

    Truskawki myję i odcinam szypułki, a następnie kroję na mniejsze kawałki. Całość umieszczam w rondlu i zasypuję cukrem pudrem. Kiedy owoce puszczą sok podgrzewam na małym ogniu mieszając co jakiś czas, aż truskawki się rozpadną. Masło dodaję na samym końcu następnie po jego rozpuszczeniu rondel zdejmuje z palnika i odstawiam do wystygnięcia. Sos miksuję na gładko za pomocą blendera. Z czasem stygnięcia sos będzie gęstniał.

    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować