Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne i kolorowe danie kuchni francuskiej.

  • 30 min

Składniki:

  • SER:
    2 sery Camembert 500g,
    chleb zwykły 100g lub kajzerka,
    ciastka korzenne "Floretki" 100g,
    pistacje bez łupinek 20g,
    mielone migdały 20 g,
    2 jajka,
    mąka pszenna 20 g,
    szczypta soli,
    olej do głębokiego smażenia
    SAŁATA:
    1 opakowanie mix sałat,
    pomidorki cherry kilka sztuk,
    papryka czerwona 1/4,
    papryka zielona 1/4,
    szynka szwarcwaldzka kilka plasterków,
    VINEGRET:
    ocet winny 2 łyżeczki,
    miód 1 łyżeczka,
    musztarda Dijon 1 łyżeczka,
    oliwa z oliwek 4 łyżeczki,
    szczypta soli,
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Panierowany camembert z pistacjami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami 1. Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie słupki. Pomidorki cherry myjemy i kroimy na ćwiartki.
  • Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami 2. Składniki dressingu vinegret mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatę płuczemy i rwiemy na kawałki. Sałatę mieszamy z dressingiem.
  • Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami 3. Na talerzyk wykładamy sałatę, kilka pomidorków i paprykę oraz po 1-2 plasterków szynki szwarcwaldzkiej.
  • Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami 4. Każdy z serów Camembert o temperaturze pokojowej kroimy na 8 części. Pistacje, migdały, chleb i ciastka wkładamy do blendera i rozdrabniamy. W ten sposób przygotowujemy panierkę do sera.
  • Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami 5. Na talerzyk wysypujemy mąkę. Jajka rozkłócamy dodając soli i pieprzu. Trójkąciki serka obtaczamy najpierw w mące.
  • Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami 6. Następnie obtaczamy je w jajku - najlepiej obracając ser widelcem i panierce z pistacji. Jeżeli zostało nam dużo panierki to te czynności możemy powtórzyć.
  • Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami 7. W garnku rozgrzewamy olej. Ser w panierce wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy około 10-20 s. Serki układamy na sałatce i podajemy, smacznego :)

Porady

Serki podajemy ciepłe, więc jeśli nie smażymy wszystkich razem, a partiami, to można je po usmażeniu przełożyć do wyłożonego papierowymi ręcznikami naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, aby utrzymać temperaturę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować