Pałki i skrzydełka kurczaka w chrupiącej pikantnej panierce

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Przepis znalazłam gdzieś w internecie pod nazwą "ayam goreng". Bardzo chrupiąca i pikantna panierka. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • 12 pałek lub skrzydełek kurczaka
    1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    2 łyżeczki mielonego pieprzu
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki kolendry
    łyżeczka mielonego chilli
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki i skrzydełka kurczaka w chrupiącej pikantnej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka i skrzydełka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Blaszkę z piekarnika lekko przetrzeć olejem. W głębokim talerzu wymieszać mąkę, kmin, pieprz, sól, kolendrę (ziarna zmielić w moździerzu), chilli. Kawałki mięsa obtoczyć dokładnie w mieszance, ułożyć na blaszce i skropić olejem. Piec w 200 stopniach ok. 40-50 minut (w zależności od tego jak duże są kawałki mięsa) aż będą złote i chrupiące. W połowie pieczenia można obrócić mięso na drugą stronę. Smacznego :)

Porady

Ilość pałek lub skrzydełek można dostosować do ilości członków rodziny. Wg oryginału powinien być jeszcze kmin rzymski, ale nie udało mi się go nigdzie kupić więc nie dawałam. Pozostałą po obtoczeniu mieszankę zachowałam do następnego razu w słoiku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować