Orzeźwiający cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubijamy na sztywno pianę z białek z odrobiną soli. Dodajemy stopniowo cukier (np.po łyżce) i mieszamy do utworzenia się jednolitej masy / bezy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i również stopniowo dodajemy do masy (cały czas miksując; zmniejszamy także obroty miksera).
Masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st. C na ok. 30 min.
Studzimy ciasto.
2.Krem:
Gotujemy 2 budynie według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy na wolnych obrotach dla uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz kwasek cytrynowy i delikatnie mieszamy.
3.Lukier:
2 białka zasypujemy cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i ucieramy drewnianą łyżką lub pałką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny (można dodać także skórkę z pomarańczy dla lepszego smaku i aromatu).
4.Biszkopt przecinamy na 2 blaty.
Na wierzch jednego wykładamy krem, przykrywamy drugim blatem, a następnie smarujemy równo lukrem.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki i czekamy z niecierpliwością na pyszne, cytrynowe ciasto! :)
Porady
Przy dodawaniu budyniu do ubitego masła, zmniejsz obroty na najmniejsze i miksuj powoli - dzięki temu krem Ci się nie zważy!
Komentarze