Orzeźwiający cytrynowiec

0 (0 ocen)

Ciasto idealne na każą okazję!

Składniki:

  • Składniki na blachę 25x40cm

    Biszkopt:
    - 8 jajek
    - 1szkl cukru kryształ
    - 9 łyżek mąki pszennej 450
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    Krem:
    - 2 budynie waniliowe / śmietankowe
    - 1l mleka 2% lub 3,2%
    - 4 łyżki cukru kryształ
    - 3 łyżki cukru pudru
    - kostka dobrego masła
    - sok z 1 cytryny
    - odrobina kwasku cytrynowego (na czubku łyżeczki)

    Lukier:
    - 2 białka
    - 6 łyżek cukru pudru
    - skórka otarta z jednej sparzonej wcześniej cytryny i/lub pomarańczy
    - kilka kropel soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Lukier

Orzeźwiający cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubijamy na sztywno pianę z białek z odrobiną soli. Dodajemy stopniowo cukier (np.po łyżce) i mieszamy do utworzenia się jednolitej masy / bezy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i również stopniowo dodajemy do masy (cały czas miksując; zmniejszamy także obroty miksera).
    Masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st. C na ok. 30 min.
    Studzimy ciasto.
  • 2. Krem:
    Gotujemy 2 budynie według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
    Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy na wolnych obrotach dla uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz kwasek cytrynowy i delikatnie mieszamy.
  • 3. Lukier:
    2 białka zasypujemy cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i ucieramy drewnianą łyżką lub pałką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny (można dodać także skórkę z pomarańczy dla lepszego smaku i aromatu).
  • 4. Biszkopt przecinamy na 2 blaty.
    Na wierzch jednego wykładamy krem, przykrywamy drugim blatem, a następnie smarujemy równo lukrem.
    Wkładamy na kilka godzin do lodówki i czekamy z niecierpliwością na pyszne, cytrynowe ciasto! :)

Porady

Przy dodawaniu budyniu do ubitego masła, zmniejsz obroty na najmniejsze i miksuj powoli - dzięki temu krem Ci się nie zważy!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować