Kokosowe roladki

4.46 (153 ocen)

Inna nazwa (mojej teściowej) tych ciasteczek - "kiełbaski". A dlaczego? Przekonajcie się sami :)

Składniki:

  • Ciasto:
    - 300g herbatników
    - 1/4 szklanki cukru pudru
    - 1/2 szklanki mleka
    - 3 łyżki kakao

    Krem:
    - 100g wiórków kokosowych (drobnych)
    - 1/2 szklanki cukru pudru (dla mnie za słodkie - daję 2 łyżki)
    - sok z 1/4 cytryny
    - 200g masła
Wystaw ocenę:

4.46 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowe roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki mielimy lub mocno tłuczemy, dodajemy cukier i kakao. Wlewamy mleko i zagniatamy ciasto.
  • 2. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy wiórki i sok z cytryny, mieszamy dokładnie.
  • 3. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 równe części - krem również (zależy jak grube chcemy mieć roladki).
    Wałkujemy ciasto na cienko na papierze do pieczenia, smarujemy porcją kremu i zwijamy w roladki - efekt końcowy "kiełbaska" :)
  • 4. Zwinięte roladki, zawinięte w papier do pieczenia chłodzimy w lodówce minimum przez 3-4 godziny.
    Po wyjęciu z lodówki kroimy na kawałki, tworząc roladki (u mnie wyszły mało okrągłe, natomiast z każdym razem gdy je robię, mają lepszy kształt:)).

Porady

Zamiast herbatników można użyć upieczonego i wysuszonego biszkopta (z 4 jajek). Ciasteczka można zamrozić - wątpię jednak, aby jakiekolwiek się uchowały :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kokos Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować