Orzechowiec z Gryzonii

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To przysmak uwielbiany przez Szwajcarów

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    15 dag cukru
    15 dag masła
    jajko
    szczypta soli

    Masa:
    30 dag cukru
    25 dag posiekanych orzechów włoskich
    300 ml śmietanki 18-proc.
    łyżka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Orzechowiec Desery

Orzechowiec z gryzonii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników ucieramy ciasto. Tortownicę (śr. 24 cm) oprószamy mąką. 1/3 ciasta odkładamy, pozostałym wylepiamy tortownicę, formując 3-cm brzeg.
  • 2. Masa: mieszając, rozpuszczamy w garnku cukier. Nie przerywając mieszania, wlewamy śmietankę. Dodajemy orzechy i miód. Studzimy.
    Masę wykładamy na ciasto.
  • 3. Resztę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy masę. Gęsto nakłuwamy. Pieczemy 10 minut w temperaturze 220 °C, a następnie 30 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować