ogórki meksykańskie

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

smaczne ogórki podawane do obiadu

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5 kg małych ogórków
    4 płaskie łyżki soli
    ZALEWA;
    pół kg cukru
    pół szkl. oleju
    półtora szkl.octu10%
    1 łyżka chili w proszku
    1 główka czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki bez obierania małe przekrawamy na pół posypujemy solą mieszamy parę razy w ciągu doby. Zalewe zagotowywujemy Po upływie doby odlewamy wodę słoną a zalewamy gorącą zalewą. Ogórki ubić trochę aby zalewa przykryła je i odstawiamy na kolejną dobę. Dodajemy po dobie do zalewy z ogórkami (chili i czosnek) mieszając lekko niech stoi dobę w zimnie. Po upływie tego czasu wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy 5 minut.

Porady

długo się robi ale naprawdę warto. polecam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować