Krokodylki- ogórki meksykańskie

4.51 (176 ocen)

Po raz pierwszy spróbowałam je u przyjaciółki, tak mi zasmakowały, że robie je sama :)Jeśli ktoś lubi ogórki na ostro to naprawdę polecam :)

Składniki:

  • 4kg ogórków
    8 łyżek soli

    zalewa:
    1,5 szkl octu
    1kg cukru
    8łyżek oleju
    2 główki czosnku w plastry
    2 łyżki chili lub ostrej papryki (może być mniej)
    2łyżki gorczycy
    po 10 ziarenek pieprzu i ziela
    5 listków laurowych
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Krokodylki- ogórki meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki kroimy w plastry ok. 2cm grubości (jeśli ogórki są małe to na ćwiartki), zasypujemy 8 łyżkami soli i odstawiamy na 24h, co jakiś czas mieszamy. Powstała wodę odlewamy.
  • 2. Zalewę zagotowujemy wkładamy ogórki. Zagotowujemy i jeszcze podgotować 2-3 min
    Nakładamy w słoiki, odwracamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować