Ogóreczki małosolne po mojemu

0 (0 ocen)

Mój mąż każdego dnia chodził koło słoja i zaklinał,żeby szybko się ogóreczki zrobiły hihi:))

Składniki:

  • 1200 g twardych i równej wielkości ogórków gruntowych
    1,5 litra wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka różowej soli himalajskiej
    1 łyżka miodu
    4 liście chrzanu
    5-6 cm korzenia chrzanu
    główka młodego czosnku
    4-5 baldachimów kopru
    2 łyżki jagód jałowca
    2 łyżki suszonych nasion kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogóreczki małosolne po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z solą i solą różową. Odłożyć do przestygnięcia. Gdy woda będzie ciepła dodać miód i dobrze wymieszać.
  • 2. Wszystkie składniki oraz słój dokładnie umyć i osuszyć. Liście chrzanu i baldachimy kopru porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. Korzeń chrzanu pokroić na plastry i każdy lekko uderzyć za pomocą tłuczka do mięsa. Czosnek obrać, podzielić na ząbki i każdy przekroić na 2 lub 3 kawałki.
  • 3. Kolejność układania w słoju: -liście chrzanu, kilka kawałków czosnku, baldachim kopru, plaster korzenia chrzanu -3-4 ogórki ułożone ciasno obok siebie - liście chrzanu, kilka kawałków czosnku, baldachim kopru, plaster korzenia chrzanu -3-4 ogórki ułożone ciasno obok siebie - po 1 łyżce jałowca i kolendry, czynność układania składników w słoju powtarzać aż składniki się skończą.
  • ogórki układac ciasno w słoju 4. Ostatnią warstwę powinny stanowić liście chrzanu, koper i czosnek. Wszystko zalać ciepłą wodą z solą i miodem. Przykryć ściereczką, obciążyć talerzykiem i odstawić w ciemne miejsce ( jeśli nie macie to słoik należy nakryć długą ściereczką aby cały był zakryty). Po około 3-5 dniach ogóreczki są gotowe, poznamy to po zmiętnieniu wody. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować