Odwrócone ciasto z truskawkami (upside down) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. Masło razem z cukrami miksujemy na tzw. puch przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy w trzech partiach suche składniki, naprzemiennie z mlekiem. Kończymy na dodaniu suchych składników. Miksujemy tylko do połączenia.
Roztopione masło mieszamy z cukrami. Truskawki kroimy w plasterki. Masło wykładamy na spód tortownicy, układamy plasterki truskawek i zalewamy surowym ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez 40-45 min, do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min w formie, po tym czasie ciasto podajemy wierzchem do dołu.
Porady
http://ilovebake.pl/2015/04/24/odwrocone-ciasto-z-truskawkami-upside-down-najprostsze-przepis/ - link do przepisu
Komentarze