Odwrócone ciasto z plasterkami cytryny i truskawkami

0 (0 ocen)

Sezon na truskawki w pełni się rozpoczął. Słodkie truskawki i kwaśne plasterki cytryny tworzą ciekawy kontrast i nadają ciastu niebanalny smak.

Składniki:

  • Składniki (tortownica 22cm)
    -1 1/2 szklanki mąki,
    -2/3 szklanki cukru,
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    -100g margaryny,
    -3 jajka,
    -1/2 szklanki mleka,
    -skórka otarta z jednej cytryny.

    Dodatkowo
    -10 dużych truskawek,
    -około 6-7 plasterków cytryny,
    -4 łyżki cukru,
    -50g margaryny.

    Oraz
    -10g margaryny,
    -3 łyżki bułki tartej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Odwrócone ciasto z plasterkami cytryny i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na połówki. Margarynę roztapiamy, dodajemy cukier i mieszamy. Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką. Na dno wylewamy margarynę, wykładamy cytrynę i truskawki.
    Odstawiamy.
  • 2. Do miski wrzucamy margarynę, miksujemy około 5 minut. Dodajemy partiami cukier, stale miksując. Gdy margaryna ma jaśniejszy kolor, dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Wsypujemy łyżeczkę proszku i skórkę z cytryny. Mieszamy.
    Mąkę przesiewamy, dodajemy na przemian z mlekiem masy z margaryny. Miksujemy do połączenia składników. ciasto wylewamy na owoce, pieczemy około 40 minut w temp. 180stopni.
    Smacznego :o)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Truskawki Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować