Odwrócone ciasto z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Najlepsze odwracane ciasto. Brzoskwinie zatopione są w sprężystym, kakaowym cieście. Przepyszne :) Z pewnością będę do niego wracała, może nawet jeszcze w tym sezonie :)

  • 50 min

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 lekko zaokrąglone łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 szklanki oleju
    100 ml kwaśnej śmietany 12%
    1 szklanka mąki pszennej

    2 łyżki brązowego cukru do posypania po dnie formy
    6 brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Odwrócone ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Odwrócone ciasto z brzoskwiniami 1. Białka ubić na sztywną pianę.
  • 2. Do osobnej miski dać żółtka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej, śmietanę i mąkę, zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek, lekko wymieszać łyżką.
  • 3. Blaszkę o wymiarach 25x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie po całej powierzchni posypać brązowym cukrem.
  • 4. Brzoskwinie przekroić na połówki (nie obierać ze skórki), ułożyć w równych odstępach (skórką do góry) w trzech rzędach po 4 połówki.
  • 5. Owoce zalać ciastem, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180, piec ok. 35 minut.
  • 6. Ostudzić ok. 10 minut. Przykładając na wierzch podobnych rozmiarów deskę lub odpowiednio dociętą tekturę, energicznym ruchem odwracamy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować