To szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Mimo to otrzymujemy bardzo smaczne, delikatne i aromatyczne ciasto. Spora porcja bananów zapewnia nie tylko wspaniały smak, ale i zapach ciasta, już podczas pieczenia.
Szybkie ciasto z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy białka od żółtek, do żółtek dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ucieramy na kogel mogel. Wlewamy olej i ucieramy mikserem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę i dalej miksujemy. Ciasto powinno być grudkowate i mokre, jeśli jest za suche, to wlewamy trochę więcej oleju.
2.Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Banany obieramy i kroimy na plasterki.
3.Grudkowate ciasto delikatnie mieszamy mikserem z białkami i 3/4 bananów. Gdy się połączą, dodajemy resztę bananów, a następnie ciasto mieszamy łyżką.
4.Ciasto przekładamy do formy (o wymiarach około 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 40-45 minut w 180°C do suchego patyczka.
Komentarze