Odpustowa zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kolorowe, sycące danie. Można przygotować z ,,pozostałości" z obiadów.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
    50 dag ugotowanego, przekręconego przez maszynkę mięsa (może być go nieco mniej lub więcej; najlepiej wziąć to, które zostało po gotowaniu zupy)
    50 dag pieczarek
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    2 żółte papryki
    5 plasterków sera żółtego
    garść startego żółtego sera
    kilka łyżek keczupu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Zapiekanki

Odpustowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i dusimy na patelni.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni.
  • 3. Mięso wkładamy na patelnię z zeszkloną cebulą. Mieszamy.
  • 4. Ziemniaki kroimy w plasterki.
  • 5. Natłuszczamy brytfannę. Wykładamy dno brytfanny grubą warstwą plasterków ziemniaków (zużywamy około 2/3 ziemniaków).
  • 6. Na ziemniakach układamy plasterki sera żółtego. Smarujemy keczupem.
  • 7. Na ser żółty nakładamy mięso z cebulą a następnie pieczarki. Obsypujemy papryką pokrojoną w kostkę.
  • 8. Przykrywamy wszystko pozostałymi plastrami ziemniaków. Obsypujemy startym serem. Możemy posypać ulubionymi przyprawami.
  • 9. Wkładamy do piekarnika na ok 45 minut. Po wyjęciu czekamy chwilę, by przestygło. Podajemy z sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.86 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zapiekanka gyros

4.86 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zapiekanka gyros

Kasia_S przepyszna, moja rodzina sama się o nią upomina 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować