Ciastka imbirowe

5 (1 ocen)

  • 50 min

Niepowtarzalny imbirowy smak. Pasuje do kawy, herbaty, popołudniowej lektury...

  • 50 min

Składniki:

  • 30 dag miodu
    20 dag masła
    50 dag mąki
    1 łyżeczka sody
    3 - 5 łyżeczek sproszkowanego imbiru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włóż do garnka masło, miód, imbir. Podgrzej na małym ogniu, stale mieszając, aż składniki się rozpuszczą.
  • 2. Wystudź. Dodaj mąkę oraz sodę i wymieszaj.
  • 3. Zagnieć ciasto.
  • 4. Włóż ciasto do lodówki na minimum 30 minut.
  • 5. Rozwałkuj ciasto. Wytnij ciastka.
  • 6. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok 15 minut, w temperaturze ok 180 stopni.

Porady

Zaletą ciasteczek jest to, że nie musimy trzymać się podanej ilości składników co do grama. Jeżeli dodamy czegoś mniej lub więcej niż w przepisie, też wychodzą znakomite!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować