Oczy carycy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne efektowne ciasto które umili słodkie chwile przy kawie czy herbacie...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    6 białek
    1 szklanki cukru
    1 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżka octu

    Ciasto ciemne:
    2 jajka
    6 żółtek
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki oleju

    Masa budyniowa:
    1/2 litra mleka
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy 16 g
    1 kostka masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    1 duże opakowanie biszkoptów
    2 galaretki o dowolnym smaku-zielona lub czerwona
    1 szklanki mocnej kawy z cukrem


    Polewa:
    12 dag dobrego masła
    2 łyżki cukru
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 żółtko
    2 łyżki wody

    Dekoracja:
    Prażone płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto jasne 1. Ciasto jasne: Białka ubijam na sztywno,dodaję pod konie ubijania cukier,wsypuję mąkę wlewam olej ocet i mieszam delikatnie do połączenia.Wylewam tak przygotowane ciasto do wyłożonej papierem blaszki o wym 39/24cm.
  • Ciasto ciemne 2. Ciasto ciemne: Żółtka ubijam z całymi jajkami oraz cukrem na puszystą prawie białą masę ,dodaję mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao,wlewam olej,mieszam.Wylewam masę na jasne ciasto delikatnie mieszam wykałaczką aby ciasta się przemieszały i utworzyły zygzaki .Wkładam do piekarnika i piekę 35 minut w temp 180*c.po upieczeniu studzę przy uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia.
  • Krem 3. Krem: Z 1/2 litra mleka odlewam 3/4 szklanki resztę zagotowuję z cukrami,w reszcie rozrabiam proszek budyniowy wlewam do gotującego się mleka i gotuję budyń.Zostawiam do wystudzenia. Masło ucieram na puch dodaję po łyżce zimnego budyniu i ucieram krem. Galaretki rozpuszczam w 1/2 litra wrzątku i odstawiam do stężenia.
  • 4. Polewa: Do rondelka włożyć margarynę wsypać cukier ,dodać ciemne kakao podlać dwoma łyżkami zimnej wody i gotować na wolniutkim ogniu cały czas mieszając aż masa czekoladowa zacznie gęstnieć i woda wyparuje. Zdjąć z ognia przestudzić chwilkę ,dodać żółtko i mikserem ubić na jednolitą masę.
  • Przełożenie 5. Przełożenie: Zimne ciasto kroję wzdłuż na połowę nakładam połowę kremu,układam biszkopty nasączone do połowy w zimnym naparze z kawy między biszkopty wlewam mocno tężejącą galaretkę i wykładam resztę kremu.Przykrywam drugim ciastem i polewam przygotowaną polewą.Posypuję prażonymi płatkami migdałowymi lub dowolną posypką.Odstawiam ciasto w zimne miejsce do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować