Obiad na słodko - Owocowe risotto

4.5 (144 ocen)

  • 10 min

Pyszny obiad na słodko.

  • 10 min

Składniki:

  • (na 2 osoby) 1 woreczek ryżu parboiled, 3 średnie jabłka, 1 duża nektarynka, 1,5 szklanki mleka, pół szklanki białego wina wytrawnego, 5-6 suszonych daktyli, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru waniliowego, łyżeczka miodu, cynamon (ile lubimy)
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Obiad na słodko - owocowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i nektarynkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ryż wyciągnąć z woreczka, opłukać. Do startych owoców dodać ryż, sok z cytryny, wino i dusić na małym ogniu aż wyparuje cały sok i wino. Często mieszamy. Gdy odparuje dolewamy mleko, daktyle i pozostałe składniki. Gdy ryż zmięknie odstawiamy z ognia. Gdyby ryż był zbyt suchy a nie był miękki możemy dodać trochę więcej mleka. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować