Śledzie z kurkami

4.49 (180 ocen)

  • 10 min

Przepis całkowicie mojego autorstwa. Bardzo lubię zarówno ryby, jak i grzyby.

  • 10 min

Składniki:

  • solone śledzie - matiasy 2 sztuki
    80 g kurek marynowanych (odsączonych)
    10 śliwek suszonych kalifornijskich
    pół cebuli
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    czosnek granulowany
    olej słonecznikowy
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie kroimy w nieduże kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę, a śliwki każdą na sześć kawałeczków. Mieszamy wszystko w misce razem z kurkami, oprószamy pieprzem czarnym (lekko), pieprzem ziołowym (umiarkowanie) i czosnkiem granulowanym (mocno). Następnie zalewamy kilkoma łyżkami oleju, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę, żeby wszystko przeszło smakiem przypraw. Podajemy z chlebem.

Porady

Tak przygotowany śledź najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować