Nadziewane muszle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś myjemy.Wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą,dodajemy ziele angielskie, listki i gotujemy do miękkości.Po ugotowaniu wyjmujemy i studzimy.
2.Cukinie myjemy,imbir obieramy.Ścieramy to na tarce o grubszych oczkach.
3.Mozzarelle kroimy w plastry i potem jeszcze każdy plaster na pół.
4.Muszle gotujemy około 15 minut-odcedzamy za pomocą łyzki cedzakowej żeby nie porozrywać i studzimy.
5.Przestudzoną pierś kroimy w dość drobną kostkę.
6.Na rozgrzany olej wrzucamy cukinię,imbir i mięso,doprawiamy solą,pieprzem,bazylią i przyprawą do kurczaka.Smażymy,mieszając wszystko jakieś 7-8 minut-studzimy.
7.Przestudzonym farszem napełniamy muszle a na wierzch wkładamy po pół plasterka mozzarelli.
8.Gotowe muszle układamy jedna przy drugiej w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.
Posypujemy resztą pokrojonego w kostkę sera i natką pietruszki.Rozgrzewamy piekarnik (grzanie góra) do 180*C i zapiekamy około 15 minut i gotowe.
Komentarze