Murzynek na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto Murzynek: W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, mleko, kakao. Zagotowujemy 5 min, studzimy. Gdy masa będzie całkowicie wystudzona dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę o wym. 25/30 wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni C przez 45 min.
Masa budyniowa: Mleko zagotowujemy odlewając pół szklanki w której rozrabiamy mąkę oraz budyń i żółtko i wlewamy powoli do gotującego mleka stale mieszając aby nie powstały grudki, gotujemy 5 min na wolnym ogniu. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, do masy dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dalej ucieramy. Masa powinna być delikatna i puszysta.
Ciasto przekrajamy dzielimy na dwa blaty i nasączamy cappuccino, masę krówkową podgrzewamy w rondelku z wodą aby się lepiej rozsmarowywała. Masą smarujemy spodni blat, wykładamy budyń, przykrywamy drugim ciastem i delikatnie dociskamy. Śmietankę ubijamy razem z fixami i wykładamy na ciasto. Wierzch możemy posypać cappuccino lub startą czekoladą. Chłodzimy 2 godziny w lodówce.
Porady
Ciasto możemy również upiec w tortownicy o średnicy 26 cm.
Komentarze