MURZYNEK KLASYCZNY

4.91 (164 ocen)

  • 60 min

Kto z nas nie lubi murzynka? Jest wilgotny i kakaowy dla mnie rewelacyjny.

  • 60 min

Składniki:

  • - 3 łyżki kakao
    - 4 jajka
    -25 dag margaryny
    -1,5 szklanki maki pszennej
    -0,5 szklanki mleka
    -1,5 szklanki cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - ewentualnie olejek rumowy
Wystaw ocenę:

4.91 (164 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek klasyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MURZYNEK KLASYCZNY 1. Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotowujemy, cały czas mieszając. Odlewamy pół szklanki uzyskanej mikstury, którą wykorzystamy na polewę. Gdy pozostała masa przestygnie dodajemy do niej żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy olejek i ubite na pianę białka. Całość delikatnie mieszamy, przelewamy do keksówki (30x11cm u mnie) i pieczemy ok. 50 min. W temperaturze ok. 160 stopni. Po upieczeniu, gdy ciasto przestygnie, polewamy wcześniej odlaną polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować