Najprostsza i zarazem najsmaczniejsza wersja polskiego jabłecznika.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto:
350 g maki
15 dag margaryny
0,75 szkl. cukru pudru
2 żółtka
1 jajko całe
proszek do pieczenia
ew. 1 łyżka kwaśnej śmietany ( w zależności od jakości mąki)
Dodatkowo:
1,5 kg jabłek
laska wanilii
cynamon
Klasyczny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przemieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać margarynę i wysiekać z mąką. Zrobić kopczyk do którego na środek wbić żółtka i jedno jajko i ew. śmietanę. Zagnieść dość szybko i energicznie aby powstało elastyczne ciasto. Słodzić przez ok 1 godz w lodówce.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Prażyć przez chwilkę na niewielkim ogniu (ok 10 min.). Do uprażonych jabłek dodać miąższ z laski wanilii i cynamon.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie część: 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkować i ułożyć w blaszce, ponakuwać widelcem następnie rozłożyć przestudzone jabłka i pozostałą część rozwałkowanego ciasta. Piec przez ok 35-40 min w 180 C
Wierzch ciasta przed włożeniem do piekarnika można posmarować pozostałymi białkami. Ja osobiście lubie tą wersję jabłecznika posypaną cukrem pudrem.
Komentarze