KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

0 (0 ocen)

Po wigilii zostało mi sporo kapusty z grzybami, nie miał nikt na nią ochoty, więc zrobiłam pyszne krokiety , które zniknęły w mig.

Składniki:

  • -1 kg kapusty kiszonej
    -5 dag grzybów suszonych
    -cebula
    -ziele angielskie
    -pieprz
    -liść laurowy
    na naleśniki
    -1 szkl. mleka
    -1 szkl wody
    -2 szkl maki
    -2-3 jajka
    -szczypta soli
    - bułka tarta do obtaczania
    -jajka do obtaczania
    -olej do smażenia

Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KROKIETY Z KAPUSTA I GRZYBAMI 1. Gdy nie mamy poświątecznej kapusty z grzybami musimy ja najpierw ugotować.
    Grzyby namoczyć najlepiej na całą noc w wodzie. Kapustę w zależności jaka jest kwaśna, wypłukać na sicie wodą, poszatkować. Kapustę gotować do momentu aż będzie miękka z dodatkiem przypraw. Grzybki gotować w wodzie w której się moczyły. Gdy już są miękkie siekamy i dodajemy do kapusty razem z wodą w której się gotowały. Cebulę przesmażamy najlepiej na oleju lnianym i dodajemy do kapusty. Całość jeszcze chwilę gotujemy. Jeżeli w kapuście jest dużo płynu , do krokietów musimy ją odsączyć.
    Teraz musimy przygotować ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy na 30 minut.
    Smażymy naleśniki , dosyć cienkie. Nakładamy trochę kapusty, rolujemy krokiety. Panierujemy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim oleju z dwóch stron.

Porady

Kapustę możemy przyrządzić również z dodatkiem pieczarek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy