Muffiny z kurkami i fetą na oleju czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

W sezonie kurkowym nie może zabraknąć "mini chlebków". Szykujmy się na zbiory i działajmy! Muffinki są świetne do zupy.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki Vegety
    1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1/3 szklanki oleju o smaku czosnkowym

    200g kurek
    cebula
    1 kostka sera typu feta
    sól, pieprz, olej do podsmażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny z kurkami i fetą na oleju czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki i cebulę kroimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju i doprawiamy. Odstawiamy do przestudzenia. Fetę kroimy w drobną kostkę (co jakiś czas maczając nóż w zimnej wodzie - mniej się przykleja do ostrza)
  • 2. W jednej misce łączymy jajka z przyprawami, olejem i mlekiem. Do drugiej miski przesiewamy suche składniki i łączymy zawartość obu naczyń - jedynie do połączenia się składników.
  • 3. Do ciasta dokładamy ser i podsmażone kurki, mieszamy. Porcje ciasta nakładamy do silikonowych foremek do pieczenia (1/3 wysokości). Ich wierzch możemy delikatnie obsypać oregano.
  • Muffiny kurkowe 2 4. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować