Muffinki z jeżynami, czekoladą i lukrem jeżynowym

0 (0 ocen)

Szybki sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Babeczki z jeżynami są pyszne i cudownie pachną :)

Składniki:

  • na ok. 16 muffinek:

    2 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl + 2 łyżki cukru zwykłego
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli
    1 szkl jogurtu naturalnego lub owocowego
    1/3 szkl oleju
    2 jajka
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    ok. 32 jeżyny do ciasta + kilkanaście do dekoracji

    Dodatkowo:

    2 – 3 łyżki soku jeżynowego
    ok. 0,5 szkl cukru pudru
    łyżka wiórków czekoladowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki z jeżynami, czekoladą i lukrem jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszanie składników 1. Osobno mieszamy składniki suche, osobno mokre, następnie łączymy je ze sobą, dodajemy czekoladę pokrojoną w małe kawałki i mieszamy całość.
  • Nakładanie ciasta i jeżyn do papilotek 2. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki nakładamy łyżeczkę ciasta, następnie po 2 jeżyny i znowu ciasto tak, by papilotka była wypełniona do 3/4 wysokości. Wstawiamy muffinki do piekarnika, pieczemy w temp. 180ºC przez 20 – 25 min.
  • 3. Do miseczki wlewamy sok jeżynowy, dodajemy cukier puder i ucieramy lukier drewnianą pałką. Jeśli jest zbyt rzadki, dodajemy jeszcze cukru, jeśli za gęsty, dolewamy soku. Upieczone i wystudzone muffinki dekorujemy lukrem, jeżynami i wiórkami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować