Muffinki z jeżynami

4.4 (217 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Polecam gorąco bardzo owocowe, letnie muffinki z jeżynami, Smakują dzieciom i dorosłym, a znikają w ekspresowym tempie :P

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 2 jajka,
    250ml mleka szklanka mleka,
    2 szklanki mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    1 szklanka cukru,
    1/2 szklanki oleju,
    1,5 szklanki jeżyn,
    jeżyny i listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.4 (217 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffinki z jeżynami 1. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier.
  • Muffinki z jeżynami 2. W drugiej misce łączymy składniki mokre: olej, mleko, jajka i dokładnie je roztrzepujemy.
  • Muffinki z jeżynami 3. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy tylko do zawilgotnienia składników. Do powstałej masy dodajemy oczyszczone i osuszone jeżyny.
  • Muffinki z jeżynami 4. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wypełnionej papilotkami (z tej porcji ciasta wychodzi około 17 babeczek). Muffinki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do zarumienienia). Podajemy udekorowane świeżymi jeżynami i listkami mięty. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować