Muffinki KNOPPERS z kremem mascarpone

3.5 (2 ocen)

  • 40 min

Mega czekoladowe, mega orzechowe i mega dobre muffinki, które wyjdą ZAWSZE !

  • 40 min

Składniki:

  • Na 10/12 muffinek

    - 225g mąki
    - 100g cukru
    - jajo
    - 50ml oleju
    - 125ml mleka
    - kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    - pół łyżeczki soli
    - łyżeczka cukru waniliowego
    - 2 KNOPPERSY
    - garść mielonych orzechów laskowych
    - dwie łyżki nutelli

    KREM:
    -250g mascarpone
    - 4 łyżki cukru pudru
    - jogurt grecki
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Batony Krem Knoppers

Muffinki knoppers z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni na "góra/dół". Mleko, jajo i olej miksujemy razem. Mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i orzechy mieszamy razem. Mokrą masę wlewamy do suchej i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodajemy nutelle i pokruszone knoppersy (masa ciężko się miesza i jest bardzo gęsta, można dodać odrobinę mleka jeśli jest kosmicznie gęsta). Ciasto nakładamy do foremek (3/4 wysokości) i pieczemy około 25 do 30 minut. Muffinki studzimy i robimy krem. Miksujemy mascarpone z cukrem i dodajemy po łyżce jogurtu żeby uzyskać kremową konsystencję i smak. Pamiętajmy, że krem musi się trzymać więc jogutu możemy dodać 4/5 łyżek. Nakładamy krem na całkowiecie wystudzone muffinki i wcinamy !!!!!!!!! UWAGA- powierzchnia muffinek będzie dość chrupiąca, ale nie myślcie, że jest spalona!

    Muffinki jeśli chcemy dekorujemy ozdobami cukierniczymi, ja użyłam brokatu, perełek i barwionego cukru ;)))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować