Mini Muffinki z kremem mascarpone

4.51 (192 ocen)

  • 40 min

Czekoladowe babeczki z przepysznym kremem. Dla wszystkich miłośników słodkości, bardzo szybkie w przygotowaniu.

  • 40 min

Składniki:

  • Na muffinki
    - 2 szklanki mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyżeczki cukru wanilinowego
    - pół szklanki cukru
    - 2 łyżki kakao
    - 1 i 1/4 mleka
    - niepełne pół szklanki oleju
    - 1 jajko

    Krem mascarpone
    - szklanka śmietanki 36%
    - 150 g serka mascarpone
    - 2 łyżki cukru pudru
    - barwniki (żółty, różowy i niebieski)
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Mini muffinki z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia oba cukry oraz kakao przesiewamy do jednej miski i mieszamy ze sobą.
  • 2. W drugiej misce mieszkamy mleko, jajko oraz olej. Przelewamy mokre składni do suchych i mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Urządzenie do mini muffinek bądź też brytfankę do muffinek wykładamy papilotkami i do 3/4 wysokości nakładamy przygotowane ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25-30 min do tzw. suchego patyczka bądź w urządzeniu do muffinek 15-20 minut. Czekamy aż babeczki przestygną.
  • 4. Śmietankę ubijemy na sztywną masę dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Nie ubijamy zbyt długo. Rozdzielamy masę do trzech misek i zabarwiamy na dowolne kolory a następnie przekładamy do rękawa i wyciskamy krem na babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować