Pierś z kurczaka z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami, pestami dyni i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron. Jedną stronę nacieramy rozmarynem i przykrywamy płatami szynki parmeńskiej (w zależności od rozmiaru piersi układamy tyle plastrów szynki aby zakryła całą powierzchnię piersi). Na nagrzaną patelnię układamy pierś szynka do dołu, gdyż dzięki niej uzyskamy tłuszcz do smażenia. Pozostawiamy pierś do czasu kiedy szynka będzie przypieczona (parę minut) i obracamy pierś i smażymy 6 minut. Pierś przekładamy na talerz i teraz kończymy danie według naszych upodobań. Ja dodałam do mojego dania suszone pomidory i opruszyłam całość świeżą pietruszką. Do dania pasują smażone na tej samej patelni szparagi, lekka sałatka czy cokolwiek nam przyjdzie do głowy i będzie nam przede wszystkim pięknie współgrało ;)
Komentarze