Pierś z kurczaka z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami, pestami dyni i pietruszką

4.5 (180 ocen)

  • 30 min

Szybkie, łatwe i baaaaaaaaaaaaaaaardzo smaczne danie dla tych, którym brakuje czasu na długie przesiadywanie w kuchni ;)

  • 30 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - opakowanie szynki parmeńskiej
    - suszone pomidory (ja użyłam już zamarynowane z pestkami dyni)
    - natka pietruszki
    - sól, pieprz, vegeta, rozmaryn
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Szynki

Pierś z kurczaka z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami, pestami dyni i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron. Jedną stronę nacieramy rozmarynem i przykrywamy płatami szynki parmeńskiej (w zależności od rozmiaru piersi układamy tyle plastrów szynki aby zakryła całą powierzchnię piersi). Na nagrzaną patelnię układamy pierś szynka do dołu, gdyż dzięki niej uzyskamy tłuszcz do smażenia. Pozostawiamy pierś do czasu kiedy szynka będzie przypieczona (parę minut) i obracamy pierś i smażymy 6 minut. Pierś przekładamy na talerz i teraz kończymy danie według naszych upodobań. Ja dodałam do mojego dania suszone pomidory i opruszyłam całość świeżą pietruszką. Do dania pasują smażone na tej samej patelni szparagi, lekka sałatka czy cokolwiek nam przyjdzie do głowy i będzie nam przede wszystkim pięknie współgrało ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować