Muffinki jabłkowo-cynamonowe

5 (158 ocen)

  • 30 min

Delikatne i aromatyczne muffinki z jabłkami i cynamonem zadowolą każdego łasucha. Najlepsze są zaraz po upieczeniu póki skorupka jest chrupiąca :)

  • 30 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    szczypta soli
    1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu
    2 jabłka
    100 g masła
    1 jajko
    1 szklanka maślanki
    1 cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Muffinki jabłkowo-cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, zasypujemy 1 łyżeczką cynamonu oraz 2 łyżkami cukru.
    Mąkę mieszamy z 1/2 szklanki cukru, sola, sodą oczyszczoną i cukrem wanilinowym. Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajko, maślankę i miksujemy na jednolite ciasto. Do ciasta dodajemy jabłka i mieszamy łyżką.
    Ciasto nakładamy na foremek na muffinki, wyłożonymi papilotkami, do 3/4 wysokości i posypujemy wierzch pozostałym cukrem i cynamonem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok. 20 minut. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Maślanka Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować