MOJA GRZYBOWA ZALEWAJKA

5 (199 ocen)

  • 40 min

Zupa z grzybów leśnych, zalana białym barszczem. Delikatna i bardzo aromatyczna.

  • 40 min

Składniki:

  • - 2 szklanki pokrojonych grzybów leśnych (u mnie mrożone)
    - 2 gałązki naci z selera
    - 1 gałązka lubczyku (lub kilka gałązek naci pietruszki)
    - 1 kostka rosołowa grzybowa
    - biały barszcz ( u mnie 1,5 szklanki)
    - 1 cebula średnia
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżka oliwy
    - 2 łyżki masła
    - vegeta, sól, pieprz
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 3 łyżki śmietany
    - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Moja grzybowa zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zamrożone grzyby wrzucić na wrzącą wodę (tyle wody, żeby pokryła grzyby. Jak się odmrożą i zagotują, wyjąć łyżką cedzakową. Odstawić. Wywaru nie wylewać.
    Zielone gałązki warzyw zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować ok. 15 minut (żeby oddały smak).
  • 2. Na patelnię dać oliwę i masło. Włożyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć.
    Dołożyć pokrojone grzyby podlać 1/4 szklanki wody i dusić dalej (uzupełniając wyparowany sos wywarem z grzybów).
    Należy mieszać, żeby grzyby nie przywarły do patelni.
    Dodać vegetę, sól, pieprz i dusić do miękkości.
  • 3. Z wywaru warzywnego wyjąć ugotowaną natkę. Dodać grzyby i gotować do miękkości.
    Biały barszcz wymieszać i wlać po trochu do gotującej się zupy. Ilość barszczu zależy od stopnia zakwaszenia, dlatego wlewając go, należy kosztować. Jeżeli zupa będzie za rzadka to ją zagęszczamy.
    Do gotującej się zupy wlewamy rozmieszaną w 1/4 szklance wody 1 łyżkę mąki. Zagotować.
  • 4. Zupę zdjąć z ognia, odczekać chwilę. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy (ciągle mieszając) i wlać całość do garnka. Wymieszać.
  • 5. Zupę podajemy z ziemniakami z wody i posypujemy posiekaną drobno natką pietruszki.

Porady

Zalewajka jest bardzo smaczna ze świeżymi grzybami leśnymi. Ja użyłam grzyby mrożone, bo robiłam sobie miejsce w zamrażarce na nowe zbiory. Do zalewajki można podać zamiast ziemniaków, jajka ugotowane na twardo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować