Miodownik z pianka serowo-truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: składniki połączyć i zagnieść gładkie ciasto, lekko podsypując mąką. Dużą, prostokątną formę (36x24 cm) lekko wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną, ciasto rwać na mniejsze kawałki i wyklejać nim formę. Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze około 160 stopni (termoobieg), aż do zrumienienia się. Ciasto po upieczeniu wystudzić w formie. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na dwa placki.
2.Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek homogenizowany, cukier i zastygającą już galaretkę. Zmiksować na masę, połowę wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim. Wierzch drugiego placka posmarować pozostałą częścią masy, ułożyć truskawki i polać sosem truskawkowym. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze