Miodownik Plaster miodu

5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Miodowy tort przekładany budyniowo- żółtkową masą z dodatkiem miodu. Ozdobiony na kształt plastra miodu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto (4 blaty o średnicy 20cm)
    2 łyżki miodu (ok.50g)
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody
    40 g PALMY Z MURZYNKIEM
    250 g mąki
    1 łyżka kakao
    1 małe jajko
    50 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

    Masa budyniowo- żółtkowa
    500 ml mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
    2 żółtka
    1 łyżka miodu
    100 g PALMY Z MURZYNKIEM

    Masa na wierzch tortu:
    1/2 puszki gotowego kajmaku (ok. 255 g)
    1/4 szklanki śmietany kremówki
    150 g PALMY Z MURZYNKIEM
    2 łyżki wody
    2 łyżeczki żelatyny

    folia bąbelkowa dopasowana (nie musi być idealnie) do wierzchu i boków tortu
    orzechy włoskie mielone do obsypania brzegów



Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik plaster miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do rondelka włożyć miód, cukier, sodę, PALMĘ Z MURZYNKIEM, kakao i mleko skondensowane. Podgrzać do całkowitego rozpuszczenia składników. Jajko ubić, zalać gorącą (nie wrzącą) mieszanką miodową, cały czas miksując. Wsypać mąkę, wymieszać łyżką. Zostawić do lekkiego ostudzenia. Jeszcze ciepłe ciasto (ciepłe lepiej się rozwałkowuje) podzielić na 4 części. Z każdej części uformować koło o średnicy 20 cm. Piec po 8-9 minut w 200 C.
  • 2. Masa budyniowo- żółtkowa do przekładania
    Żółtka krótko ubić z cukrem, budyniem w proszku i 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować w rondelku razem z miodem. Zagotowane mleko zdjąć z palnika, mieszając wlać masę żółtkową. Ponownie wstawić na palnik, chwilę pogotować do konsystencji gęstego budyniu. Do gorącego budyniu wkroić kawałki PALMY Z MURZYNKIEM, wmieszać do uzyskania jednolitego kremu. Na każdy blat kłaść gorący krem (po ok. 6 pełnych łyżek) przykrywając następnie blatem ciasta,. Na sam wierzch wyłożyć 3 łyżki kremu. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 3. Do PALMY Z MURZYNKIEM stopniowo wkręcić kajmak i śmietanę. Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać do masy kajmakowej. W tym momencie musimy zacząć działać szybciej, bo masa szybko się zsiada. rozprowadzić masę na wierzch i boki tortu. Od razu nakładamy przygotowaną wcześniej folię bąbelkową na wierzch i boki tortu (bąbelkami do kremu), lekko dociskamy. Zostawiamy na ok.1/2- 1 godzinę po czym zdejmujemy . Brzeg tortu obsypujemy orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować