MIODOWIEC

4.5 (142 ocen)

Ciasto po prostu palce lizać ! :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

    2/3 szklanki cukru

    15 dag masła

    2 jajka

    2 łyżki miodu

    2 łyżeczki sody oczyszczonej.

    Masa orzechowa: 25 dag orzechów włoskich

    7-8 dag masła

    5 łyżek cukru

    2 łyżki miodu.

    Krem budyniowy: 3 szklanki mleka

    cukier (3/4 szklanki lub mniej - według uznania)

    25 dag masła

    2 opakowania budyniu śmietankowego
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Połowę przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy (25 cm x 40 cm), wyrównać powierzchnię. Piec ok. 10 min w 180°C, wystudzić, wyjąć z formy. W tej samej formie rozłożyć resztę surowego ciasta. Przygotować masę orzechową. Masło z cukrem i miodem podgrzewać, ciągle mieszając, aż oba składniki się rozpuszczą. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i rozsmarować na surowym cieście. Piec ok. 10 min w 180°C. Zrobić krem budyniowy: dwa opakowania budyniu ugotować w 3 szklankach mleka, ewentualnie dosładzając go cukrem. Masło utrzeć na puch i, nadal ucierając, dodawać partiami zimny budyń (uwaga: krem nie może się zwarzyć!). Na upieczonym i wystudzonym blacie ciasta rozsmarować krem budyniowy. Przykryć go upieczonym i wystudzonym ciastem z masą orzechową.

Porady

Nie siekać orzechów za drobno .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować