Miodowiec

5 (144 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto miodowe

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    4 żółtka
    1 czubata łyżeczka sody
    4-5 łyżki miodu
    0,5 szklanki cukru
    10 dkg margaryny

    Masa:
    2 szklanki mleka
    0,5 szkl kaszy manny*
    1 kostka margaryny
    1 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    alkohol ok 1 łyżka
    sok z cytryny ok 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić, miód, margarynę i cukier. Po wystudzeniu połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść. Ciasto rozwałkowac i upiec blat 15-20 minut w 180°C. wystudzony przekroić na 3 części .

    Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kaszę manną i energicznie mieszać by nie powstały grudki. Kaszę manną gotujemy kilka minut , po czym zestawić z ognia i od czasu do czasu mieszać, przykryć folią by przylegała do ugotowanej kaszy, wtedy nie powstanie skórka. Kiedy kasza wystygnie należy utrzeć margarynę i dodawać po jednej łyżce kaszę aż do wyczerpania doprawić do smaku sokiem z cytryny i dodać odrobinę wódki. Taką masą przekładać ciasto. Polać polewą czekoladową.

Porady

blaszka o wym 33x22 lub inne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować